Schmarcz: Kdo se bojí „klimatické“ Grety?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE Na šestnáctiletou holku dokázala docela dost. Přijímají ji na světových fórech. Mnozí jí nekriticky tleskají, jiní se jí bojí. Jenomže Greta Thunbergová není příčinou problému a není ani jeho řešením. Ona na něj ukazuje. Přičemž ten skutečný problém je daleko víc společenský, než přírodní. Buď najdeme jeho evoluční (konzervativní) řešení. Nebo nás čeká klimatická revoluce.

Mohlo by se zdát, že ona revoluce už probíhá. Řada nápadů, které produkují orgány EU - drastické snížení emisí aut, uhlíková neutralita do roku 2050 - bezpochyby revoluční je. Greta T. ale ukázala, že může být hůř, protože podle ní „nikdo nic nedělá, aby zachránil budoucnost“. V Evropě to působí jako rána palicí do hlavy. Máme se snad vrátit do jeskyní? Musíme se však z úderu rychle otřepat a přemýšlet, jak zachránit planetu. Ne před uhlíkem. Ale před převratem.

Klimatismus podle vzoru komunismus

Situace kolem boje o klima poněkud připomíná hnutí radikálních socialistů v 19. století. Z něj se nakonec zrodil komunismus, nejvražednější režim v historii. Snad nikdo by si nechtěl něco podobného zopakovat s „klimatismem“. Netrvrdím, že mám hotový recept, jak tomu zabránit. Ale zde je pár myšlenek, jak se poučit z historie a opravdu „zachránit budoucnost“.

Holec: Plody bezpohlavní revoluce. Kdo může za obskurní kemp bílých heterosexuálů?

sinfin.digital