Schmarcz: Zhoubné příkopy mezi námi. Střední generace si musí vzít tuto zemi zpět

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Mluví se o tom, jak dezinformátoři drtí seniory, i o tom, jak s tím bojují jejich vnuci. O kom a o čem se nemluví, je střední generace. Na ní přitom vše stojí, to ona musí vše zaplatit, ona je nejvíce ohrožena „válkou rodin” a ztrátou svého vlivu. Stejně jako tradiční partaje. Ty nové se opevňují buď mezi nejstaršími, nebo nejmladšími ročníky. A místo umírněného středu je momentum čím dál více na straně extrému, ať věkového či politického.

Střední generace je tahounem společnosti. Nejen ekonomickým (platí penze svým rodičům a vzdělání svým dětem), ale i politickým. Ve volbách vítězily obvykle strany, jež byly silné mezi čtyřicátníky a padesátníky. Ti se také nejvíce zajímali o politické dění, přičemž informace získávali z tradičních médií. Tyto ročníky tvořily páteř demonstrace na Letné. Provokativní otázka ovšem může znít: není to i proto, že střední generace ztrácí své dominantní postavení, což ji k demonstracím motivuje?

Střední generace na vedlejší koleji

Když se podíváme na věkové složení příznivců jednotlivých stran, na první pohled nás zarazí dva výrazné sloupce. Hnutí ANO získává mezi seniory 60+ přes 40 % hlasů a Piráti citelně bodují u mladých do 29 let. U generací mezi těmito dvěma póly jsou obě partaje výrazně slabší. Naopak ODS je nejsilnější mezi lidmi 45-59 (kteří v roce 2013 volili ANO, ale zklamali se v něm) a dokonce i KDU-ČSL není nejsilnější u nejstarších ročníků, ale u věkové skupiny 30-44 let. Informace pocházejí z Trendů Česka, které pro Českou televizi pravidelně zpracovává společnost Kantar (50. vlna šetření zde), ale podobné výsledky ukazují i průzkumy, jež ex post zjišťovaly jak jsme volili do sněmovny v říjnu 2017.

Czernin: Zaostáváme, vláda chtěla sypat jed po polích. Připravme se na dobu po Babišovi

sinfin.digital