Kerles: Jak čeští komunisté zradili komunismus

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | I když mnozí vyčítají KSČM, že se i 30 let po sametové revoluci stále hlásí k myšlenkám komunismu, který měl v praxi formu tyranie, ve skutečnosti jsou největšími zrádci původních komunistických ideálů sami komunisté. Ze strany, která měla prosazovat myšlenky rovnostářství, se stalo společenství neustále „rozhněvaných“ mužů a žen, které s komunismem nemá kromě názvu už vůbec nic společného.

Příkladů dějinné proměny komunistů existuje mnoho. Třeba ve vztahu k sudetským Němcům. Zatímco dnes KSČM tvrdě kritizuje každého českého politika, který by byť jen naznačil možnost diskuse se sudetoněmeckým krajanským sdružením, před válkou měla strana ve stejné otázce úplně jiný postoj. Stačí si přečíst notoricky známý projev, který pronesl přední ideolog KSČ Václav Kopecký na 6. sjezdu strany v roce 1931. „My, čeští komunisté, prohlašujeme, že budeme hájit a prosazovat právo na sebeurčení až do odtržení od českého imperializmu pro utlačované části německého národa až k posledním důsledkům. Dále prohlašujeme, že stejnou rozhodností budeme chránit a prosazovat, aby se všechny části německého národa sjednotily v jednom státě,“ prohlásil Kopecký.

O tomto projevu dnes čeští komunisté neradi slyší, i když se nejedná zdaleka o jediné prohlášení tohoto druhu. Komunistická strana byla za první republiky jedinou českou politickou stranou, která podporovala požadavky sudetských Němců nejen na autonomii Sudet, ale – jak dokazuje Kopeckého vystoupení – dokonce i jejich spojení s Německem. Logicky. V duchu komunistické „revoluční“ ideologie není (a ani dnes by vlastně neměla být) v rámci třídního boje národnost ani státní příslušnost důležitá. Důležité přeci je (opět v tomto duchu), aby padla nadvláda nenáviděných imperialistů, a až pak nastane diktatura proletariátu, bude úplně jedno, k jaké národnosti se konkrétní dělník hlásí.

Schmarcz: Šmarda udělal to nejlepší, co mohl. Pro ČSSD i pro stát

sinfin.digital