Palička: Odpůrci očkování nás vrací do středověku, ubližují tím nejen svým dětem

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Světová zdravotnická organizace (WHO) vyškrtla Česko ze seznamu zemí, kde byly vymýceny spalničky. Pokud za návrat do „starých dobrých časů“, kdy se na nemoci, které se již jednou v civilizovaném světě podařilo porazit, umíralo jako na běžícím páse, cítíte povinnost někomu poděkovat, vyhledejte ve svém okolí některého z tzv. antivaxerů – tedy odpůrců očkování. Jejich lokalizace nebude složitá, většinou se totiž tito lidé ke svému připitoměle sobeckému postoji hrdě hlásí, i když se jich na něj zrovna nikdo neptá.

Mnozí dnes nevyléčitelně nemocní upínají své naděje na rychlost vědeckého pokroku. Ostatně existuje už celá řada nemocí, které se vymýtit podařilo. A jak se k tomu část populace s vděkem jí vlastním postaví? Vytrvale se snaží vrátit situaci zpět do dob, kdy se na již na takřka neexistující nemoci běžně umíralo. Kupříkladu takové spalničky byly ideálním kandidátem na to být podle odhadů WHO do roku 2020 minulostí. Dvacátý rok nového milénia máme za dveřmi, a spalničky? Ty se vesele šíří v nové epidemii, která zachvátila i Česko.

Ne že by snad virus spalniček nečekaně zmutoval do formy, proti které se lidstvo neumí bránit, důvod je o poznání prozaičtější – efektivní vymýcení spalniček ve většině světa bylo způsobeno vysokou mírou proočkovanosti populace, kterou se cíleně snaží snižovat takzvaní antivaxeři, tedy odpůrci očkování. A nutno bohužel dodat, že tato skupinka pomatených popíračů lékařské vědy je ve svém snažení nebývale úspěšná.

Odpůrci očkování jsou globální hrozbou, varuje předsedkyně evropských skeptiků

sinfin.digital