Holec: Máme nezávislou justici? Babišovo osvobození testuje opozici, média i Mináře

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl zastavit trestní stíhání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo, jeho verdikt ale ještě musí potvrdit vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Už teď se však ukazuje, že se s případným osvobozením Babiše neumí smířit opoziční politici, kteří premiéra odsoudili i bez soudu. A stejně tak i média. Třeba moderátorka veřejnoprávní České televize Jolka Krásná se celé ráno v souvislosti s Babišem ptala, jestli máme „nezávislou justici“.

To je samozřejmě velká ironie. Potvrzením nezávislosti justice by totiž bylo spíše Babišovo případné osvobození, protože většina politiků i novinářů premiéra dávno poslala do tepláků – nejspíš se inspirovali volebním autobusem Pirátů. Nezávislost státních zástupců i soudů totiž nikdy netestuje to, jestli rozhodují v souladu s názorem politiků, novinářů a plné Letné, ale jestli se mu naopak umí postavit. Na rozdíl od té totalitní totiž demokratická justice nerozhoduje podle hlasu lidu, ale důkazů. 

A zadruhé: Babiše případně osvobozuje „nezávislá justice“, za jejíž nezávislost lidé ještě nedávno demonstrovali. Její verdikt by proto měli přijmout jako nezávislý, ostatně bojujeme přece za demokracii, ne? Jenže její nezávislost nyní zpochybňují ti, kteří ji až doteď rádi zneužívali k politickému boji. Například bývalý šéf STAN Petr Gazdík řekl, že by bylo lepší, kdyby Babiše osvobodil nezávislý soud. Něco takového už bohužel neomluví ani demižon burčáku, jemuž se bývalý učitel veřejně rád oddává.

Januš: Babiš je nevinný. Teď se teprve ukáže, jak věříme státnímu zastupitelství

sinfin.digital