Půr: Komise se snaží s Českem vyběhnout. Neměli bychom si to nechat líbit

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Respektovaný zpravodajský web Politico, jehož evropská variace se zabývá především děním v Bruselu, přinesl v úterý zprávu, že Věra Jourová by mohla mít v nové Evropské komisi na starosti „vládu práva“, boj s dezinformacemi či nenávistnými výlevy na internetu. Řadu odpůrců premiéra Andreje Babiše to nepochybně pobavilo, ale pro Česko by to nebyla nikterak dobrá zpráva. Že se tak skutečně stane, není podle informací INFO.CZ vůbec jisté.

Informace, kterou uvádí Politico, je už zhruba tři týdny stará a Andrej Babiš navržené portfolio podle důvěryhodných zdrojů odmítl. Není ostatně divu. Česko by se pravděpodobně s „vládou práva“ nakonec smířilo, ale musela by to doprovázet i funkce místopředsedkyně Evropské komise. Nic takového ovšem šéfka budoucí EK Ursula von der Leyenová nenabídla a celý postup tak zavání spíše jemnou provokací Visegrádské čtyřky. Dostanu se k tomu o pár řádků níže…

Funkce místopředsedkyně je pro Česko zřejmě ztracená, protože ji „v regionu“ nejspíš uhájí Slovák Maroš Šefčovič. Babiš chtěl dlouhodobě pro českou eurokomisařku vlivné ekonomické portfolio, kterým „vláda práva“ jednoznačně není. Není to ani z poloviny tak silný úřad, jaký měla Jourová v dosluhující komisi, kde se starala o spravedlnost a práva spotřebitelů.

Schmarcz: Čapí hnízdo není příčina, ale důsledek. Politici vládu práva podrývají setrvale

sinfin.digital