Dostál: Fiala těžko snáší kritiku, začíná se v tom až příliš podobat Babišovi

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Předseda občanských demokratů Petr Fiala se sice pasuje do role lídra opozice a příštího premiéra, zároveň ale těžko snáší byť velice umírněnou kritiku. Jinak si nelze vysvětlit jeho reakci na náš včerejší text, ve kterém jsme popsali rizika případného slučování pravice před příštími volbami. „Děláte účet bez hostinského, nemá smysl, abychom se scházeli,“ vzkázal mi prostřednictvím svého asistenta Fiala a zrušil týden domluvený rozhovor. Je to překvapivé, ale začíná se tím až příliš podobat Andreji Babišovi, který od novinářů očekává především servilitu.

Předsedu ODS dopálil podle všeho především titulek, ve kterém jsme uvedli, že ODS stagnuje. Toto tvrzení jsme opřeli o dlouhodobý trend předvolebních šetření. Občanští demokraté se naopak ohánějí výsledky posledních senátních, komunálních a evropských voleb. Ano, pravdou je, že ve všech těchto volbách oproti těm minulým posílili, ale zrovna tak lze říct, že se ani zdaleka nepřiblížili ziskům, na které byli zvyklí z dřívějška. Má to systémové příčiny a snad každého občanského demokrata musí znepokojovat, že toho času nejsilnější subjekt napravo od středu v předvolebních šetřeních poslední necelé dva roky stagnuje.

Mohli jsme o tom dnes vést s předsedou ODS rozpravu, mohl s námi nesouhlasit, oponovat nám, shodit naše závěry, měl ideální příležitost rozcupovat naše stanoviska, rozebrat větu po větě naši analýzu a vyvrátit její sdělení. Mohl nastínit program, vizi a plány. Nic takového neudělal, namísto toho prostě usoudil, že nemá smysl s námi mluvit. Nejspíš tak učiní, až budeme psát krapet servilněji… Začíná se v tom až příliš podobat (nejen) Andreji Babišovi, který také rozděluje novináře na ty, kteří o něm píší „pravdu“, a na zbytek, který tu a tam poplísní a označí třeba za zkorumpovanou pakáž.

Sociolog vyzývá Němce ke „zničení“ aut: Jsou jako droga. Je to naše chyba a selhání

sinfin.digital