Kovář: Boris Johnson – hrobař britské demokracie, nebo muž bojující za zájmy země?

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Velká Británie je v nejsložitější vnitropolitické situaci za několik desetiletí. Podobně depresivní pohled na domácí politickou scénu Britové nezažili od druhé poloviny sedmdesátých let minulého století, kdy se země hroutila v důsledku katastrofální vlády Labouristické strany, ovládané starými odborářskými bossy a jejich všemocnými centrálami.

Dnešní krize je především důsledkem dlouhodobého úpadku politických elit, jenž se naplno projevil v souvislosti s brexitem. Boris Johnson, jeden z jeho iniciátorů, dnes v roli ministerského předsedy sklízí, co před třemi lety pomáhal zasít. Je ale opravdu tak neschopný a nekompetentní, jak se ho snaží vylíčit některá média po porážkách, které utrpěl tento týden v Dolní sněmovně? Anebo je celá záležitost, jak už to bývá, přece jen složitější?

Pokud už je na vás celé brexitové drama příliš, tady je pro začátek stručná rekapitulace: Nacházíme se možná v jedné z posledních etap celého příběhu, který se odvíjí od roku 2015 a od předvolebního slibu tehdejšího premiéra Davida Camerona, že v případě vítězství vypíše referendum o setrvání Británie v EU. Cameronovi to tehdy vyšlo a stal prvním premiérem od Margaret Thatcherové v roce 1983, který v době působení v Downing Street posílil svoji pozici v parlamentu. Následky ale byly neblahé. Ministerský předseda po čase beztak odstoupil, jeho nástupkyně Theresa Mayová si na jednáních s EU vylámala po řadě porážek zuby a teď sledujeme hektickou snahu Borise Johnsona vyvést ostrovní království z EU k 31. říjnu stůj co stůj.

Schmarcz: Rozpad Britského impéria byla tragédie. Brexit je „jen“ chyba

sinfin.digital