Januš: Milost od Zemana může dávat smysl. Babiš by ale měl odejít z politiky

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Zmatek nad zmatek. Název jednoho z románů Julese Verna se skvěle hodí i na popis aktuální situace kolem stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO). Orientuje se totiž v protichůdných zprávách z posledních dnů ještě vůbec někdo? Část veřejnosti už každopádně nabyla dojmu, že se Babiš vězení nespravedlivě vyhne a že je to celé skandál a výsměch. Když ale vynecháme emoce, není to trochu jinak? A nepoškozuje obraz českého práva u veřejnosti daleko více to, co se teď kvůli médiím i státním zástupcům odehrává?

V posledních letech probíhají některá trestní řízení doslova v přímém přenosu. Média informují o krocích policie a státních zástupců, nabízejí jednání soudu i vyhlašování rozsudku. Většina lidí jednotlivé fáze trestního procesu nerozlišuje. Už ve chvíli, kdy se policie o někoho takzvaně začne zajímat, přistupují k němu mnohdy podle rčení „na každém šprochu, pravdy trochu“.

Jednou ze základních zásad českého ústavního práva je ale presumpce neviny. „Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena,“ zní příslušný článek 40 odstavec 2 Listiny základních práv a svobod.

Januš: Babiš je nevinný. Teď se teprve ukáže, jak věříme státnímu zastupitelství

sinfin.digital