Palička: Evropský způsob života v EU nechceme!

GLOSA JANA PALIČKY | Trvalo to sotva pár desítek hodin a budoucí Evropská komise se dostala pod palbu kritiky. Jablkem sváru se stal navrhovaný místopředseda Margaritis Schinas, respektive jeho záhadné portfolio nazvané „ochrana našeho evropského způsobu života“. Levice to totiž vyhodnotila jako nepřijatelně xenofobní.

Když před časem padlo rozhodnutí, že šéfkou nové Evropské komise bude Ursula von der Leyenová a začala se objevovat jména jednotlivých eurokomisařů, zněla kritika, že to bude příliš levicový tým. Ironií osudu teď tenhle tým čelí nařčení, že se inspiroval ve slovníku krajní pravice. 

Trnem v oku levicovým europoslancům se stalo označení portfolia navrženého místopředsedy komise Margaritise Schinase – ochrana našeho evropského způsobu života. Pokud si běžný pozorovatel říká, že to je přinejlepším úplně nicneříkající pojmenování, vyvedu ho z omylu: Nemyslí dost progresivně, jinak by na první pohled poznal, že jde o ultrapravicový nacionalistický slogan, který štve proti uprchlíkům a vyvolává atmosféru strachu.

Půr: Nová Evropská komise je tak ambiciózní, že se může spálit. Bude mimořádně politická

sinfin.digital