Půr: Dozrál čas na defenestraci. Aktivisté z magistrátu chtějí kontrolu nad historií

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Pražský magistrát před pár dny oznámil, že se radní shodli na vzniku „Muzea paměti XX. století“. Zarážející je, že se původně mluvilo o muzeu nesvobody či totality. A najednou tu máme muzeum celého století! Nejde přitom jen o kosmetickou změnu názvu. Pohled za kulisy ukazuje, že celá pražská koalice Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu je marketingovým projektem, který si vzal za rukojmí všechny obyvatele hlavního města.

Návrh na vznik Muzea paměti XX. století pochází z rukou radní Hany Marvanové (Spojené síly pro Prahu). Ta jej několikrát předložila na radu, ale bod byl několikrát stažen. Hnutí Praha sobě a zejména jeho radní Hana Třeštíková totiž nabyly dojmu, že problematika muzea spadá do její oblasti kultury, a tudíž by to měli být tito aktivisté z Letné, pod které má nová instituce spadat.

Marvanová si po dlouhých tahanicích svůj návrh uhájila, ale nebylo to zadarmo. Hnutí Praha sobě si vymínilo, že bude rozhodovat o členech správní rady muzea, aby nakonec s jeho vznikem souhlasilo. Celý tento nátlak nebyl ani tak prací Třeštíkové, ale především architektky a radní Prahy 7 Lenky Burgerové. Ta by měla získat ve správní radě muzea rozhodující vliv.

Kultura je v barbarském stavu. Nad grafy jsem se zhrozil, může z nás být skanzen, říká Zaorálek

sinfin.digital