Holec: Spojené síly nenávisti. Pražskou koalici drží pohromadě už jen zoufalství

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Že se pražská koalice místo správy města spíš jen hádá, není pro Pražany dobrá zpráva. Pro média jsou to ale žně. Po relativně nudné předchozí koalici, kde chvíli „zlobil“ jen Matěj Stropnický, tu konečně máme „bandu divochů“, co si jdou po krku téměř každý den. A někdy dokonce i jen kvůli novinářům. V poslední době to nebyly jen hádky o vyšší daň z nemovitosti, ale taky o pronájem Šlechtovky.

Budoucí provoz Šlechtovky vyhrál v neveřejné soutěži Vinohradský pivovar, který spoluvlastní i volební kandidát Prahy sobě Matěj Turek. Svým způsobem lze říct, že hnutí Jana Čižinského dostálo svému názvu a samo sobě přihrálo byznys ve Stromovce. Na „kauzu“ proto hned skočila nejen opozice, ale i koaliční partneři. Příští týden tak nejspíš zaměstná i pražské zastupitelstvo, zatímco pirátský primátor Zdeněk Hřib volá po novém výběrovém řízení. 

Šlechtovku navíc „šéfuje“ radní pro kulturu a Čižinského pravá ruka Hana Třeštíková. „Považuji za ideální tu soutěž zrušit a vyhlásit znovu. Ale je to na odpovědnosti Prahy sobě Jana Čižinského, která to má v gesci. Tento systém výběru provozovatele a vzájemně nastavené podmínky mi nepřijdou vhodné,” napsal Hřib Novinkám.

Půr: Dozrál čas na defenestraci. Aktivisté z magistrátu chtějí kontrolu nad historií

sinfin.digital