Pečinka: Zeman a Babiš – příprava na převrat

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Dva mocní muži českého politického světa se ve čtvrtek večer „vystřídali“ na TV Barrandov u majitele televize Jaromíra Soukupa. Ten nejdřív ze záznamu mluvil s prezidentem Zemanem a následně vedl debatu s premiérem Babišem. Vše, jak jsme u produkce Barrandova zvyklí. Výsledný dojem?

Letní politická „krize“ kolem neministra Šmardy a zastavení kauzy Čapí hnízdo ukázaly, co všechno tomuto tandemu projde. Také mu to vrátilo dřívější sebevědomí, narušené po sérii demonstrací vrcholící na pražské Letné. Dnes jsou oba zpět na koni a připravují nás na krásný nový svět po sněmovních volbách v roce 2021.

Pro oba pořady na TV Barrandov byl důležitý způsob vedení rozhovoru a kontext. Bylo fascinující, jak se nám tito spojenci, kteří drží v rukou významné páky politického, ekonomického a mediálního světa, snaží za asistence Soukupa namluvit, že takto ve třech bojují proti mocným. Příběh o boji proti „těm nahoře“ jim umožňuje říct cokoli.

Pikantní je to u Andreje Babiše, který na troskách systému „politických podnikatelů“ vytvořil nový systém legalizované krádeže formou navázání soukromých firem na stát a ovládnutí dodávek do státních firem. Současně přizpůsobil dotační strategii státu svému byznysu. Tento systém můžeme popsat například jako babišismus a je nesrovnatelný s tím, co tu před jeho érou přibližně před šesti lety bylo.

Januš: Babiš je nevinný. Teď se teprve ukáže, jak věříme státnímu zastupitelství

sinfin.digital