Kolman: Milosti a abolice jsou historický prežitek, do demokracie nepatří

Petr Kolman

KOMENTÁŘ PETRA KOLMANA | Prezident republiky opět přilil olej do ohně tuzemské rozdělené společnosti, když ve vysílání TV Barrandov prohlásil, že by případnou změnu v otázce trestního stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo považoval za politické rozhodnutí, a pokud by to bylo nutné, premiéru Babišovi by udělil abolici a trestní stíhání zastavil. Jeho výrok samozřejmě zvedl ze židlí opoziční politiky. Mnozí již zase bijí na poplach, že právní stát je v ohrožení. Vzhledem k tomu, že jsou na nejvyššího zástupce nyní činěny různě silné tlaky z obou stran, pokládám Zemanova slova proto za přebytečná a ve svých důsledcích zbytečně eskalující napětí ve společnosti. Celá věc je o to tragikomičtější, když si uvědomíme, že Miloš Zeman sám již před svým prvním zvolením sliboval, že milosti a abolice nebude používat.

Nejsem tak naivní, aby mi nebylo jasné, že Miloš Zeman má patrně nějaký dlouhodobější strategický plán, do kterého mu zmíněný výrok skvěle zapadá. Prezident pojímá českou politiku jako šachovou partii, ve které zatím většinou vítězí, nicméně v tomto případě měl přece jen intenzivněji potlačit své taktické ambice a nerozhádávat ještě více již tak rozhádanou společnost. Prezident má přece lidi ve státě spojovat, a ne zbytečně rozdělovat. Což se teď de facto opět stalo.

Dlouhodobě zastávám pevný názor, že milosti (stejně jako abolice) jsou v 21. století historickým přežitkem feudálního střihu. Mám za to, že to je institut, který již z principu nepatří do moderního právního státu. Nyní některé čtenáře možná překvapím, ale i dnešní ministryně spravedlnosti Marie Benešová se kdysi vyslovila za zrušení institutu milostí prezidenta republiky. 

Více si přečtěte na webu Reflex.cz.

Autor je právník. 

sinfin.digital