Kerles: Kroj jako společenský fetiš. Čeští národovci ale volí uniformu „globálních nácků“

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Obránci národních zájmů v Rakousku a Německu objevili kouzlo lidových krojů. Politik, který se alespoň občas neukáže v lidovém kroji, jako by neexistoval. V Česku se jako symbol „národovectví“ paradoxně využívá spíše uniforma „globálních nácků“.  

Na začátek jedna otázka. Dovedete si představit například Václava Klause mladšího, jak debatuje v televizi o zcela vážných politických tématech v chodském kroji a čakanem v ruce? Nebo Tomia Okamuru na předvolební demonstraci v moravském klobouku, ozdobeným kohoutími pery? A co europoslankyně KSČM Kateřina Konečná u řečnického pultu v Bruselu s čepečkem a mašličkou na hlavě? Že je to zvláštní, možná až směšná představa?

Pokud se do Česka dostane stejně jako mnohokrát v minulosti ze Západu nová módní vlna, pak obrázky krojovaných českých politiků vůbec nemusí být nereálné. Právě naopak. Zejména v sousedním Bavorsku a Rakousku, tedy zemích s podobnou kulturní tradicí jako v Česku, se totiž z lidového kroje stal nový společenský fetiš, který začíná výrazně ovlivňovat i politiku.

Maňák: Radikálně utopický pokus o revoluci. Maláčová odpálila důchodovou „bombu“

sinfin.digital