Kerles: Greta si nevymýšlí, ale odhaluje naše pokrytectví

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Emotivní vystoupení šestnáctileté Grety Thunbergové na půdě OSN vyvolalo v Česku i mezi vrcholnými politiky lavinu ironických komentářů a poznámek o jejím duševním zdraví. Přitom se nedopustila vlastně ničeho jiného, než že vzala vážně hrozbu, o které sice politici rádi mluví, ale kterou mnozí z nich vážně neberou.

Pokud někteří komentátoři popisují výstupy Thunbergové jako směs fanatismu a ublíženosti z hlavy „pološílené teenagerky“, hluboce se mýlí. Greta si nic nevymyslela. Prakticky všechno, co v jejím projevu zaznělo, lze snadno najít v seriózních médiích, vědeckých časopisech, v  rozhovorech s erudovanými vědci i s politiky. „ledovce tají, kvůli suchu vznikají lesní požáry, pouště se rozšiřují, bouře jsou mnohem silnější a více smrtící”. Nezdá se vám to povědomé?

Ale ano. Jsou to mírně upravené závěry mnoha vědeckých studií, včetně studie mezinárodního vědeckého panelu OSN pro změnu klimatu. Tento „centrální mozek lidstva“ (v dané problematice) dospěl k závěru, že pokud lidstvo v řádu desítek let nesníží produkci skleníkových plynů, která má být příčinou globálního oteplování, hrozí Zemi katastrofa. A to včetně Gretou citovaného „tání ledovců, lesních požárů nebo rozšiřování pouští“.

Mykolog: Kácí se obrovské plochy, houbařům mizí celé lokality. Nechovejte se kořistnicky

sinfin.digital