Petrov: Greta udělala dost pro to, abychom se zamysleli. Řešení nabídnout ani nemůže

Vadim Petrov

KOMENTÁŘ VADIMA PETROVA | Co se po mně chce? Všechno to kolem Grety… Co si z toho má člověk odnést? Abych třídil odpad a kupoval úsporné žárovky? Abych chodil po vyznačených stezkách, nejezdil autem, nelétal k moři, a když už tam poletím, abych nevozil písek z pláže?

Pochopil jsem, že je to málo. Že to nestačí na to, před čím varuje. V knížce „Kolaps západní civilizace“ to v roce 2014 na základě vědeckých poznatků srozumitelně popsala dvojice autorů Naomi Oreskes a Erik M. Conway.

Píšou, že pokud neomezíme využívání fosilních paliv, západní civilizace v 21. století skončí. Více než jedno století víme, že se vlivem oxidu uhličitého (CO2), vodními párami a dalšími skleníkovými plyny svět otepluje. Nejdřív se myslelo, že zemská atmosféra všechno absorbuje. Jenže se ukázalo, že její kapacita není neomezená a v poslední době se tento fakt začal negativně projevovat.

A co my na to? Za cenu růstu spotřeby a způsobu života postaveného na konzumu na to kašleme a ti z nás, kdo upozorňují jako Greta, narážejí na nezájem a na kampaně popíračů klimatické změny využívajících bohatství těžebního průmyslu.

Šéf dětských psychiatrů: Greta prožívá strach a úzkost. Svět je pro ni černobílý

sinfin.digital