Pešek: Důchodový systém bude praskat ve švech. ČSSD se proto znovu vrhá na „rekordně ziskové“ banky

KOMENTÁŘ PETRA PEŠKA | Důchodový systém torpédovaný stárnutím populace začne dříve či později praskat ve švech. Ekonomika začne zpomalovat a již nyní deficitní rozpočet nepochybně dostane chuť na další příjmy. „Svým způsobem je to alarmismus,“ uklidňuje ale veškeré škarohlídy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Jak ale ukázala debata v nedělních Otázkách Václava Moravce, není to jen neschopnost vidění reality, co levicové spektrum české politiky – a nikoliv pouze ČSSD – sužuje. Názorně to potvrdila dvě z probíraných témat, tedy důchodová reforma a s tím (ne)související sektorová, prozatím bankovní daň. Nejdřív k tomu prvnímu.

Ministryně Maláčová přiznala, že už jen termín „důchodová reforma“ jí připadá jako cosi nepatřičného. „Reforma pro mě znamená hazard s důchody a privatizaci. A to my jako sociální demokracie nechceme.“ Nakonec se ale termínu „reforma“ houellebecqovsky podvolila a v půli prosince se dočkáme jejích představ, co by to mělo obnášet. Zatím víme cosi o představě ohledně nultého pilíře, který by znamenal minimální důchod, pochopitelně bez ohledu na příjem. A o špatném druhém pilíři, který se tu snažily zavést „zlotřilé“ pravicové vlády.

Maláčová: Česko je eldorádem, kde banky extrémně vydělávají. Zbořme tabu a zdaňme je!

sinfin.digital