Januš: Čaputová používá fráze. Přesto je to osvěžující, od Zemana už nečekáme ani to

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poskytla rozhovor slovenskému a českému bulletinu advokacie. Zjednodušeně řečeno se týká slovenského právního řádu a respektu k ústavě. Čaputová sice používá povětšinou fráze a dospívá k očekávatelným stanoviskům, slyšet ale podobné deklarace od hlavy „bratrského“ státu je v českých poměrech přeci jen dosti osvěžující. Od Miloše Zemana totiž už nečekáme ani to.

Zuzana Čaputová působila dlouhou dobu jako advokátka, k právu má tedy logicky blízko. A je více než sympatické, že si už v prvním roce svého prezidentského angažmá našla čas pro stavovské časopisy. Originál rozhovoru ve slovenštině je dostupný například na stránkách českého Advokátnhoí deníku. Právě z něj budu i citovat.

„Každý ústavný činiteľ – prezidenta nevynímajúc – pôsobí v ústavnom a právnom rámci a v právnom štáte platí, že pri výkone svojich právomocí môže konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Tak ako každý remeselník musí poznať možnosti a limity materiálu, s ktorým pracuje, pre ústavného činiteľa je znalosť právnych rámcov dôležitá bez ohľadu na to, či je právnik alebo nie,“ říká v rozhovoru Čaputová.

Januš: Zeman slibem milosti Babiše oslabil, udělal z něj věčného „zločince“

sinfin.digital