Zdechovský: Evropa by měla podporovat Indii v boji s kašmírskými teroristy

Tomáš Zdechovský

KOMENTÁŘ TOMÁŠE ZDECHOVSKÉHO | O dění v Kašmíru se v českých médiích dočteme spíše sporadicky. Není proto divu, že jen málokdo dokáže porozumět celkovému kontextu toho, co se v této oblasti děje. Oblast by přitom neměla unikat naší pozornosti už proto, že se jedná o území, o které vedou spor dvě významné jihoasijské jaderné velmoci – Indie a Pákistán. Krajní následky vyhrocení konfliktu obou těchto zemí proto mohou být opravdu dalekosáhlé.

Pro začátek bych rád zmínil pár základních informací. Džammú a Kašmír je jedním z 29 států v Indii. Část kašmírského území okupuje od r. 1947 Pákistán. A aby to bylo ještě složitější, menší část území navíc obsadil ještě třetí velký světový hráč a jaderná mocnost – Čína. Samotný Kašmír se může pochlubit svojí malebnou krajinou a nádhernou přírodou zasazenou do podhůří Himalájí. Díky tomu by tato oblast měla všechny předpoklady stát se velmi atraktivní turistickou destinací. Jenomže skutečnost je úplně jiná. Kašmír je totiž zároveň i jablkem sváru mezi oběma jihoasijskými velmocemi, který má kořeny ještě před rokem 1947, kdy Indie a Pákistán získaly samostatnost. Spor se táhne novodobými dějinami obou zemí jako červená nit. Oblast se potýká s velmi vážnými bezpečnostními problémy a řešení konfliktu je v nedohlednu.

Napětí v poslední době roste

V poslední době naopak došlo k dalšímu zvýšení napětí mezi oběma zeměmi, zvláště po sebevražedném bombovém útoku ve vesnici Lethpora v distriktu Pulwama, který se odehrál letos 14. února a pákistánské povstalecké hnutí Džajš-e-Mohammed zaútočilo vozem naplněným trhavinami na konvoj indických bezpečnostních složek. Zahynulo při tom 40 příslušníků indických policistů.

Nejen důsledkem tohoto incidentu se opravdu nelze divit, že přeshraniční terorismus vycházející z Pákistánu, je pro indickou vládu tou největší výzvou v této konfliktem sužované oblasti. Teroristická činnost bohužel není v této oblasti ničím novým a má zde poměrně dlouhou historii.

Xaver: Chci do Rady ČT, lidi mají pocit, že televize není jejich. Vadí mi samozvanci pravdy

sinfin.digital