Januš: Hnusí se vám bezdomovci a „divní“ lidé? Jděte na Jokera a začnete se chovat jinak

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Joker má jen temné myšlenky a kvůli mozkovému onemocnění se musí ve zcela nevhodných situacích podivně smát. Ale pracuje, léčí se, stará se o svou matku a snaží se tak nějak přežít. Chce se k lidem chovat slušně, ale oni se nechovají slušně k němu. Zvláště ti privilegovaní. A tak se jim začne mstít. Do českých kin vstupuje stejnojmenný film Toda Phillipse, vítěz benátského festivalu. Jde zejména o kontroverzní sociální apel upozorňující na prohlubující se nerovnosti ve společnosti.

Film Joker s geniálním Joaquinem Phoenixem v hlavní roli se zcela vymyká škatulce komiksových filmů. Už o něm bylo napsáno mnohé a stejně tak se ještě bude dlouho rozebírat, a tak učiním jen několik spíše nefilmových poznámek.

5957312:article:true:true:true

Gotham City se propadá na dno, ulice přetékají odpadky, které nikdo neodváží, lidé jsou stále hrubší. Ti bohatí, privilegovaní si ale žijí dobře, možná lépe než kdy dřív. Těží ze své příslušnosti k establishmentu, dokonale ve svůj prospěch zneužívají systém. Neohlížejí se na ty v žebříčku pod nimi, je jim jedno, že je postupně vyhazují z práce, zavírají jim léčebny a berou jim poslední životní jistoty. Nazývají je klauny, smějí se jim a pokud to k dokonalému ponížení nestačí, praští je.

Januš: Krvavá nevěsta útočí i na tradice a pojetí rodiny. Sama se přitom stane tradicí

sinfin.digital