Dostál: Babiš konsoliduje moc. Komunisté podpoří rozpočet, čelit tak bude jen ulici

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Mocenské postavení Andreje Babiše se v předvečer očekávaných podzimních protestů zdá pevnější než kdykoli dříve. Poté, co se zbavil trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo, se opozice jeví snad až na Piráty zcela dezorientovaně. Už předtím se Babišovi navíc podařilo s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a prezidentem Milošem Zemanem vyřešit spor nejen o ministra kultury, ale také zdánlivě přemrštěné rozpočtové požadavky sociálních demokratů. V pátek mu na rozpočet kývli také komunisté. Posledním místem, kde Babiš čelí nějakému vditelnějšímu odporu, je tak ulice.

Ač nejde o nečekaný závěr, zásadní je zcela jistě: komunisté příští týden podpoří v rozpočtovém výboru návrh státního rozpočtu na rok 2020. V pátek o tom absolutní většinou rozhodl výkonný výbor strany poté, co do sídla KSČM přišli návrh rozpočtu hájit jak premiér, tak jeho ministryně financí Alena Schillerová. Pokud jde o podporu na plénu sněmovny v prvním čtení, rozhodne o tom schůzka týkající se zdravotnictví, která se má uskutečnit příští pátek odpoledne. Fakticky to znamená, že Babiš může – pokud jde o Poslaneckou sněmovnu – počítat na podzim s dostatečně pevným a silným blokem.

„Premiér přišel asi na dvě hodiny, Schillerová se zdržela ještě o půl hodny déle,“ komentuje páteční jednání komunistů s předsedou vlády a ministryní zdravotnictví Jiří Dolejš s tím, že požádali komunisty o podporu menšinového rozpočtu vlády. „Premiér řekl, že je Česká republika v dobré kondici, avšak že ekonomika zpomaluje a predikce k rozpočtu je reálná a konzervativní. Rozpočet je mírně expanzivní a zahrnuje priority,“ dodal Dolejš.

Dostál: „Až tady bude demokracie, půjdete bručet.“ Vzpomínka na Ratha i staré dobré časy

sinfin.digital