Schmarcz: Sedmnáctý listopad – svátek republiky, která už není?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Sedmnáctý listopad je základním svátkem České republiky. Ale jaké budou nadcházející oslavy 30. výročí? Víme, že prezident se neukáže vůbec. Tušíme, že premiér se asi bude bát. A že obránci demokracie chtějí místo oslavy tryznu. „Slavit“ se bude hlavně demonstracemi. Smysl 30. výročí sametové revoluce přesto může dát každý z nás: když bude respektovat a bránit svobodný a demokratický stát, který tehdy vznikl.

Miloš Zeman v podstatě řekl, že oslava třicátého výročí 17. listopadu pro něj nic neznamená a bude ji zcela ignorovat. Pokud uvěříme, že stále platí prezidentova slova, že se křičícího davu nebojí, musí tedy jít o něco jiného. Zeman má samozřejmě možnost uspořádat důstojnou oslavu ve Vladislavském sále na Pražském hradě a pozvat si, koho chce. Jenže on prostě znovunabytí svobody slavit odmítá.

Asi jen těžko by se ve světě hledal podobně vysoce postavený politik, který by úplně zazdil uctění státního svátku. Miloš Zeman však o 17. listopad nestojí. Snad překvapivé, ale logické vysvětlení zní, že stát, který vznikl po událostech 17. listopadu 1989, už vlastně neexistuje. Přinejmenším ne v podobě, v jaké jsme ho znali za Václava Havla. A rozhodně ne pro Miloše Zemana.

Půr: Konec falešného spasitele. Poslanecká komise strhla Bakalův pečlivě budovaný nátěr

sinfin.digital