Januš: Soudci by měli vystoupit proti Zemanovi a nemlčet o Baxovi a Ústavním soudu

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Už dnes se v Přerově objeví některé špičky české justice a zítra tam odstartuje sněm Soudcovské unie. Předvečer této akce každoročně využívají mnozí k prvním jednáním. Prezidentka sdružení Daniela Zemanová je slušná, korektní, ve své podstatě tichá žena a její styl vesměs odrážejí i unijní výstupy. Tentokrát by ale soudci neměli mlčet. Bylo by vhodné, kdyby se ohradili proti jednání prezidenta Miloše Zemana a vyzvali například k obsazení neúplného Ústavního soudu.

Každoroční sněm Soudcovské unie si tradičně nenechávají ujít ani mnozí soudní funkcionáři, kteří členy nejsou. Nemusejí totiž být. Soudcovská unie, na rozdíl třeba od advokátní nebo notářské komory, funguje na dobrovolném přístupu. Dlouhodobě tak organizuje zhruba tisíc soudců. Neboli přibližně každého třetího člověka, který v České republice obléká talár.

To jí samozřejmě dává jistou sílu, dalšího podobného reprezentanta českého soudnictví u nás nenajdeme. Vzhledem k tomu, že na sněmu v pátek dopoledne při zahájení zazní zdravice od mnohých předsedů hlavních soudů v zemi, jde skutečně o reprezentativní fórum, které by mohlo a mělo zaujmout jasná stanoviska k současné společenské atmosféře i některým klíčovým justičním otázkám.

Šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová v tichosti odešla z Nejvyššího správního soudu. Nastoupila do Prahy

sinfin.digital