Holec: Historické lekce pro Okamuru jsou skvělý nápad. Jeho voliči ale milují hloupost

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Historik Michal Stehlík poslal šéfovi SPD Tomiu Okamurovi dopis, v němž mu nabídl pro celé hnutí semestrální kurz moderních dějin. Podle Stehlíka totiž Okamurovu partu, jež si v rámci své hry na vlastenectví potrpí na historické odkazy, trápí „fatální nedostatek zcela základních znalostí“. Poslední kapkou je pro historika přirovnání EU k třetí říši, které se objevilo kde jinde než na Facebooku SPD.

„Dobrý den, pane Okamuro, s neskrývanými obavami v kombinaci s narůstajícím údivem sleduji množství odkazů na historické události, procesy a osobnosti, které Vy a Vaše hnutí používá ve veřejném prostoru... Považuji to za profesní povinnost podat Vám pomocnou ruku, aby se Vaše politické proklamace nezakládaly na zjevných nesmyslech, nepravdách či účelově poupravených tvrzeních,“ píše Stehlík kápovi SPD.

 

Ta podle něj potřebuje lekci moderních dějin a hlavně odborné vysvětlení pojmů jako nacionalismus, vlastenectví, diktatura, totalita a demokracie, aby veřejně nepůsobila zbytečně negramotně. To je hezká ironie, protože právě demokracii má SPD ve svém názvu, přestože její vnitřní fungování i veřejné vystupování ukazuje spíše na opak. Nápad s historickými lekcemi pro „okamurovce“ Stehlík dostal, když se na Facebooku SPD objevil status s říšskou orlicí třetí říše v kombinaci s Evropskou unií a s dovětkem, že podobnou Evropu, jakou chtěla třetí říše, chce i Evropská unie.

Půr: Konec falešného spasitele. Poslanecká komise strhla Bakalův pečlivě budovaný nátěr

sinfin.digital