Novotný: Peskovat Erdogana za ofenzívu proti Kurdům nemá smysl. Problém je jinde

Pavel Novotný

KOMENTÁŘ PAVLA NOVOTNÉHO | Nebyl důvod mu nevěřit, tento záměr veřejně oznámil hned několikrát. A turecký prezident, tedy spíše sultán Recep Tayyip Erdogan neměl nikdy k činu daleko. Jeho armáda se svými arabskými spojenci skutečně napochodovala na území syrských Kurdů. A civilisté nešťastného etnika před ní opravdu prchají, jak vcelku bez rizika předpověděli analytici zkušení i začínající.

Peskovat tureckého hegemona za porušování mezinárodního práva, vraždění civilistů či genocidy nemá valného smyslu. Je to jako vyčítat lišákovi bohatýrskou večeři v kurníku, od kterého jste mu sami darovali klíče. Doma slábnoucí Erdogan dobře ví, že jeho obvykle venkovští voliči v zásadě přivítají jakýkoli políček uštědřený Kurdovi. Nemluvě o útoku na bojovníky YPG, kteří navazují na étos i struktury Strany kurdských pracujících (PKK), povstaleckých jednotek usilujících o odtržení východu Turecka od zbytku země. Viděno z Ankary by přítomnost syrsko-kurdských milicí YPG hned za prostupnou jižní hranicí byla problémem nejen pro bytostného autokrata Erdoganova typu, ale i pro přesvědčeného stoupence demokratických svobod.

Problém je jinde. Mění se globální styl vládnutí. A s ním způsob řešení sporů. Na Západě stejně jako Východě. Novodobými populisty tolik vysmívaný, protože přirozeně pomalý systém vzájemně se překrývajících aliancí, smluv a pojistek už nemá sílu čelit neskonale voluntaristickým rozhodnutím sebestředných, autokratických náčelníků, které do čela vlastních zemí vybrali voliči s podobně přímočarým viděním světa.

USA nás drze prodaly. Je to absurdní válka a Turci nás nikdy nevyženou, říká syrský Kurd

sinfin.digital