Petrov: Boj o ČT ve sněmovně. Neschválení klíčových zpráv není řešení a neexistuje pro něj ani důvod

Vadim Petrov

KOMENTÁŘ VADIMA PETROVA | Sněmovna měla dnes na programu zprávy o činnosti a hospodaření České televize za roky 2016 a 2017. Řekněme si rovnou, že je na místě schválit je. Především proto, že dosud nezazněly věcné důvody, proč postupovat jakkoli jinak. Ostatně doporučil to i volební výbor, který neshledal důvody pro neschválení zpráv. Faktem ovšem je, že navzdory slibům politiků není do poslední chvíle nic jisté a na pozadí se odehrává střet o budoucí podobu ČT. (Poslanci se k hlasování o zprávách po pětihodinové debatě ve čtvrtek nedostali, pozn. red.).

Kolem schvalování zpráv České televize, které sněmovně předkládá její Rada, se vede především v posledních týdnech mnoho debat. Zaznívá v nich, že prezident Miloš Zeman hraje svou hru. Českou televizi dlouhodobě kritizuje a své přání v minulosti jasně vyjevil, když připomněl, že stačí zprávy dvakrát neschválit a pak odvolat Radu a vyměnit generálního ředitele.  

Proč by ale tato cesta měla vést k tomu, že se v televizi něco změní? Sehnat patnáct nových členů Rady ČT, na kterých by se sněmovna shodla a kteří by byli natolik kompetentní, aby vytvořili dostatečný tlak na proměnu ČT, je přeci nereálné.

Dostál: Zeman dosáhl svého skoro ve všem. Zbývá ještě zlikvidovat Českou televizi

sinfin.digital