Schmarcz: Hledá se vůdce pravice. Zn.: My tobě hlasy, ty nám naději

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Za dva roky se konají sněmovní volby. Dlouhodobý vývoj preferencí ukazuje, že pravice není bez šance v nich zvítězit. Hlasy jsou, společenská poptávka také, mnozí lidé chtějí změnu. Chybí jen taková „drobnost“: charismatický vůdce, který rozdrobenou a hlavně nesebevědomou středopravici povede do vítězné bitvy. Bez schopných vojevůdců se totiž žádný boj nedá vyhrát.

Ano, dá se nejen čestně prohrát, či jen remizovat. Se silným kapitánem lze i vyhrát. Co nám ukazují dlouhodobé trendy volebních preferencí? Hnutí ANO jasně vede. Ale jeho potenciál se stabilizuje kolem 30 %. Piráti zřejmě narazili na strop kolem 15 %. Čtyři středopravé strany se v součtu také blíží 30 %. Samozřejmě, takto mechanicky hlasy sčítat nelze. Musí přijít někdo, kdo volební preference pouze nečte, ale kdo je doslova „tvoří“.

Řadu lidí vysoké preference ANO iritují. Ve skutečnosti je zázrak, že nejsou o pět až deset procent vyšší. Ekonomika šlape, sociální problémy jsou malé, chudí a penzisté dostávají přidáno. A Andrej Babiš, ať je, jaký je, prostě své pravicové soupeře přehrává – asi jako Trump přehrál Clintonovou. Nic pohledného ke koukání, ale funguje to.

Dostál: Zemanův poslední majstrštyk. Chystá manévr, kterým by všechny paralyzoval?

sinfin.digital