Januš: I exekutorům vděčíme za takovou demokracii, jakou máme

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Exekutorská komora ČR uspořádala tento týden konferenci nazvanou 30 let svobodných právnických profesí. Soudní exekutoři jsou mladší než novodobá česká demokracie, právě letos dosahují své „zletilosti“, vznikli před 18 lety. Na jejich příběhu se dají vysledovat nejen klasické etapy dospívání, ale rovněž ilustrovat kvality naší demokracie a právního státu. Její výkyvy, bolesti, ale zejména – i když v souvislosti s exekutory není něco takového populární napsat – přednosti.

U příležitosti oslav výročí 17. listopadu se mnozí vystupující podívali na to, jak české právo a zákony fungovaly v minulosti a jak fungují teď. I když hodně věcí kritizovali, je jasné, že Česká republika prošla za 30 let od Sametové revoluce dlouhou a převážně úspěšnou cestou a totéž platí i pro její legislativu.

Svou jasnou roli v tom sehráli i soudní exekutoři, před ustanovením této profese se totiž soudní vymahatelnost finančních nároků, které nebyly splněny dobrovolně, pohybovaly v jednotkách procent. Dnes jde o jejich desítky. A i když se to některým lidem nelíbí, je to zásluhou exekutorů.

Češi nechtějí moc pomáhat dlužníkům, naopak cítí s drobnými věřiteli, říká šéf asociace věřitelů

sinfin.digital