Schmarcz: Rozpočtová bída. Asfalt ani senioři nás živit nebudou, málo investujeme do mozků

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Rozpočtovým hitem jsou opět investice do infrastruktury a penze. Ale při vší úctě k ekonomickému a politickému významu těchto položek, asfalt a senioři nás živit nebudou. O naší budoucnosti rozhodne úroveň vzdělání a vědy. A tyto kapitoly jsou přes veškeré proklamace a sliby stále popelkou. Škrtíme je už čtvrt století. Pokud se to zásadně nezmění, za další čtvrtstoletí nebudeme mít peníze ani na silnice, ani na důchody. 

Opozice kritizuje, že výdaje na infrastrukturu jsou nižší než v roce 2009. Případně že poměr penzí k průměrné hrubé mzdě ve skutečnosti klesá. Nebo proč máme 40 miliardový schodek v čase růstu. To vše je pravda. A je trochu záhadou, kam ty peníze mizí. V roce 2008 stát vybral na daních necelých 1064 miliard a hospodařil se schodkem 20 miliard. Na příští rok se počítá s příjmy 1578 miliard s chodkem 40 miliard. Neboli vláda dostane do rukou o plných 50 % více peněz, aniž by to na silnicích a penzích bylo moc vidět.

Život je otázkou priorit. Rozpočet také. Tento je další v řadě udržovacích populistických návrhů veřejných financí bez vize. Buďme ale spravedliví, toto není specifikum Andreje Babiše. „Rozpočtování“ se od dob komunismu v zásadě nezměnilo. Jednotlivé vlády jsou lepšími, či horšími hospodáři, více šetří, nebo více rozhazují, sem tam najdou nějakou položku, kterou se pak chlubí před voliči. To je však otázka taktiky, nikoli strategie. Ta musí být národní a trvalá, nikoli omezená stranictvím a délkou volebního období.

Januš: I exekutorům vděčíme za takovou demokracii, jakou máme

sinfin.digital