Schmarcz: Pravice si už nemůže dovolit prohrát. A Babiš? Je načase přehodnotit postoj

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Co je větší problém: Premiér ve střetu zájmů, nebo závislost ANO na hlasech komunistů a SPD? Pokud by opravdu šlo o vynucenou volbu buď – anebo, hlasuji pro druhou možnost. A myslím, že další volební období po sobě si země nemůže něco takového dovolit. Středopravé strany musí hnutí ANO buď porazit, nebo se s ním spojit. Třetí možnost, opakování současného vládního uspořádání, by znamenala jejich selhání. 

V politice můžete hrát jen s kartami, které máte momentálně v ruce. Aby mohla středopravice vládnout bez ANO, musela by získat přes 30 procent hlasů. To se nejeví jako reálné, je to však teoreticky možné. Zejména pokud by se našel nějaký silný lídr. A když se nenajde? Pak budou strany napravo od středu řešit dva vážné problémy: 1) jak výrazně porazit aspoň Piráty a 2) jak se definitivně postavit k Andreji Babišovi.

Pokud pravice zvládne integraci dobře, když už ne výborně, mohlo by pořadí ve volbách vypadat nějak takto: První místo hnutí ANO s cca 30 % hlasů, druhý blok ODS-KDU-ČSL s 20 % hlasů, třetí Piráti s 15 % a ideálně čtvrtí STAN-TOP 09 se ziskem přes 10 % hlasů. Pak se pravice bez ANO neobejde. Leda by se chtěla pokoušet slepit vládu za účasti všech včetně Pirátů. Což by se nakonec mohlo ukázat ještě nevýhodnější než vládnutí s Andrejem Babišem. Šlo by totiž o podivný konglomerát a Piráti se rozhodně zatím neukazují jako konstruktivní partner.

Holec: Mynář vzal projev za Zemana, musel ho upřímně nenávidět. Vidíme mentální úpadek

sinfin.digital