Půr: Zeman rezignoval na poselství. Výjimečný řečník je pryč, Mynář se urval ze řetězu

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | I zarytí odpůrci Miloše Zemana by se s jeho zastánci před časem shodli na tom, že současný prezident je výjimečný řečník. Po jeho dnešním projevu při příležitosti předávání státních vyznamenání by se tento pocit mohl vytratit. Nejde o to, že Zeman přednesl projev vůbec poprvé vsedě, ale na jeho poměry neobsahoval žádné poselství. Ani šokující, ani rozdělující, ani sjednocující. Zkrátka nic.

Zeman poměrně dlouze vyjmenovával zásluhy jednotlivých oceněných a pak poněkud překvapivě přeskočil k událostem 17. listopadu 1989. Zjevně má pocit, že za sametovou revoluci sklízí ocenění lidé, kteří si to až tak nezaslouží, a skuteční hrdinové zůstávají v pozadí. „Při posuzování listopadové revoluce existuje personální překryv. Často zapomínáme na lidi, kteří se opravdu podíleli na této revoluci. Tito lidé jsou často upozaďováni a nahrazováni někým, kdo byl vůči této revoluci naprosto lhostejný, nebo stál proti ní,“ uvedl prezident.

Záhy přišel také jediný moment, který nechal vzpomenout na „starého dobrého“ Zemana. Prezident totiž zaútočil na nejmenovaného publicistu, kterého nedávno ocenil Senát a jenž podepsal antichartu. Podle všeho šlo o novináře Karla Steigerwalda. V souvislosti s tím nechal Zeman „s úctou a obdivem“ vzpomenout mimo jiné na Václava Havla, který dobu mezi Chartou 77 a listopadem 89 strávil mimo jiné ve vězení. Za zaznamenání stojí, že ve Vladislavském sále podle všeho chyběla Havlova manželka Dagmar, ale není zjevné, proč se tak stalo.

Schmarcz: Život v pravdě. Jak by měl vypadat projev prezidenta Zemana k 28. říjnu

sinfin.digital