Maňák: Babiš vyhání čerta ďáblem. Zastropování slev na jízdné smrdí socialismem

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Nevyhnutelné se stalo realitou. Velkorysé vládní dotace jízdného pro seniory a studenty vedly k deformacím trhu a k jevům natolik přemrštěným, že se premiér Andrej Babiš – po projížďce vlakem – rozhodl zatáhnout za pomyslnou záchrannou brzdu a vyhnat regulatorního čerta ďáblem. Tedy jinými slovy zastropovat ceny dotovaného jízdného. Zavádění takové kontroly v soukromé dopravě je ale jen dalším střípkem v reinkarnaci nástrojů klasického socialismu. Jak symbolické v předvečer kulatého výročí pádu socialistického režimu.  

O co jde: Někteří dopravci využili masivních cenových dotací (za pouhý rok vyšly na 5,6 miliardy korun) k tomu, že začali zvyšovat ceny jízdného. Dá rozum, že vyšší cena přinese dopravci vyšší zisk, ale současně roste i výše potřebné („vládní“) dotace a tedy i zátěž pro státní rozpočet (v konečném důsledku pro kapsu daňového poplatníka).

Premiér se nyní zlobí, že dotace, jimiž vláda hradí 75 procent ceny jízdného, měly dle původní myšlenky posloužit studentům a seniorům, nikoliv pomáhat zvyšovat zisky dopravním společnostem… Inu, když si někdo hraje se sirkami, nemůže se divit, že při tom zažehne požár, v tomto případě však zatím jen symbolický ohýnek. 

Schmarcz: Pravice si už nemůže dovolit prohrát. A Babiš? Je načase přehodnotit postoj

sinfin.digital