Jirsa: Jak klimakomunisté vyměkli a prohráli s kapitalismem

Tomáš Jirsa

KOMENTÁŘ TOMÁŠE JIRSY | Tak nám to skončilo! Aspoň pokud dáme na tvrzení party klimaaktivistů, kteří protiprávně obsadili rypadlo v mosteckém lomu až do té chvíle, než – slovy jejich mluvčí Alexandry – „skončí doba uhelná“.

Netrvalo to ani 60 hodin a aktivisté kapitulovali před rozmary podzimního počasí a slezli z plošiny. Během té doby stihli mnohé, jak je zřejmé z jejich twitterového účtu: rozmístit na plošině transparenty za svržení kapitalismu, zacvičit si jógu, pozorovat jinovatku na spacáku a ještě komunikovat s druhy v ostatních zemích. To poslední hezky za přispění výdobytků pozdního kapitalismu, jako jsou sociální sítě a mobilní telefony. Celá ta akce vznáší několik otázek.

Zaprvé: Kde jsou proboha opravdoví aktivisté? Bývaly doby, kdy Greenpeace týdny blokovali nehostinné ropné plošiny a mezi krami se postavili s nasazením vlastních životů obřím nelegálním rybářským lodím. Proč v Česku dostáváme jen vyměklou partu, kterou zaskočí příliš studený podzim a vybitá powerbanka? To jí klima nestojí aspoň za přivázání se řetězy k rypadlu tváří v tvář brutální policejní síle nebo několikatýdenní vyčerpávající hladovku? Až příliš to připomíná nedávný klimatický „protest“ Extinction Rebellion v Londýně, který se proměnil v taneční party poháněnou ledabyle maskovaným diesel agregátorem a kde nutriční potřeby tancujících odpůrců kapitalismu uspokojovala nedaleká provozovna McDonald's.

Holec: Přijďte 17. listopadu oslavit budoucnost. Platí to i ex-svazák a komunista

sinfin.digital