Kovář: Partaj na odpis? Americkým demokratům vážně hrozí další volební porážka

Pozornost v minulém týdnu upoutaly opakované úvahy v řadách amerických demokratů, zda by se do volebního klání o Bílý dům v příštím roce nakonec neměla opět zapojit Hillary Clintonová. Co na první pohled vypadá jako nejjistější cesta k další porážce, je v řadě ohledů logický důsledek dosavadního vývoje, kdy se zdá, že nikdo z případných vyzývatelů republikánského prezidenta Donalda Trumpa nemá velkou šanci na úspěch. Hillary, která v posledních volbách získala téměř o tři miliony hlasů více než Trump, se jim tak jeví jako relativně nadějná volba. Realita je ale zcela odlišná.

Aktuální výzvy, aby Clintonová zvážila kandidaturu, vešly ve známost krátce před výročím posledních dvou velkých vítězství demokratů na americké politické scéně: na počátku listopadu 2008 a poté znovu po čtyřech letech, v listopadu 2012 vyhrál prezidentské volby Barack Obama, poprvé proti Johnu McCainovi, podruhé proti Mittu Romneymu. Potom už přišla porážka v klání s Trumpem na podzim 2016 a (z pohledu demokratů) neslaný nemastný výsledek ve volbách do Kongresu v loňském roce. V současné době, necelý rok před prezidentskými volbami (3. listopadu 2020), skýtá Demokratická strana tak neutěšený pohled, že to znepokojené straníky vede k (zatím opatrnému) volání po návratu bývalé první dámy, a navíc to ke kritickým komentářům vyprovokovalo i bývalého prezidenta Obamu.

Důvodů je hned několik. V první řadě jde o to, že hlavní „mainstreamový kandidát“ a donedávna jasný favorit demokratických primárek, Obamův viceprezident Joe Biden, jemuž po určitou dobu celostátní průzkumy přisuzovaly spolehlivou podporu, přestává naplňovat roli lídra a jeho naděje začínají pomalu skomírat. Kromě pokročilého věku (v době nástupu do prvního prezidentského období by mu bylo 77 let) mu škodí časté „nešťastné“ výroky, vůbec ne roztomilá „přeřeknutí“, občas až příliš viditelný nedostatek motivace a autentické touhy rvát se ze všech sil a všemi způsoby, hlava nehlava, o vítězství. A v neposlední řadě je tu „ukrajinská kauza“ jeho syna a dnes už vlastně i jeho samotného, kterou v tuto chvíli hraje (byť i s rizikem pro sebe samotného) Donald Trump. Ze všech těchto důvodů není divu, že Bidenovy „akcie klesají“ a že jej v několika průzkumech veřejného mínění přeskočila další kandidátka na vítězství v demokratických primárkách – Elizabeth Warrenová.

Jirsa: Jak klimakomunisté vyměkli a prohráli s kapitalismem

sinfin.digital