Schmarcz: Co vám na té rodině pořád vadí? Bojíte se, že zničí liberalismus?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Ťuky ťuk, jsem tradiční rodina a přišla jsem vám zničit váš liberální svězonázor. Zdá se to neuvěřitelné, ale představa manželství a rodiny složené z mámy, táty a dětí zřejmě některé progresivisty straší i ve snu. Jen za posledních pár dní se urodila tři výrazná vyjádření, jež k rodině přistupují podobně, jako kdysi marxisté k buržoazii. Tedy jako k třídě, kterou je třeba vyhladit.

Herečka a diplomatka Magda Vašáryová v rozhovoru pro Deník N tvrdí, že rodina je jen nástrojem boje o moc v hybridní válce. A na návodnou otázku „Proč je zrovna tradiční rodina nástrojem boje proti nezávislosti žen?“ bez okolků odpovídá: „Možná proto, že tradiční rodina neexistuje a nikdy neexistovala.“

Na to navazuje komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych. „Beze všech pochyb se ukazují dvě věci: tradiční rodina neexistuje, je to jen konstrukt, a neohrožují ji svazky osob stejného pohlaví, úspěšně se ničí sama. Žijeme v době netradiční rodiny, volat po oné tradiční je asi jako křísit dinosaury,“ píše ve svém komentáři.

Třetí názor Kateřiny Šafaříkové z Respektu není ve srovnání s dvěma zmíněnými bojovný. Ale dokladuje, o co při zpochybňování rodiny jde. V článku na podporu ratifikace tzv. Istanbulské úmluvy autorka říká: „Kde platí genderové normy, tam je společnost přátelštější.“ Tvrdí to výzkumníci z Uppsaly. A nepřijetí úmluvy by prý „mělo přímý dopad i na jednu z donedávna páteřních politik českého státu navenek – podporu lidských práv“.

Duškov: V Česku je hodně sebevražd, přibývá invalidů. Má to obří dopady, společnost chudne

sinfin.digital