Holec: „Despota“ Michálek? Piráti berou to nejlepší z Věcí veřejných a ukazují, proč nemůžou vládnout

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Piráti do dnešního večera hlasují, jestli odvolají svou „dvojku“ Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany kvůli tomu, že údajně utlačuje a trápí své podřízené kolegy. Na výsledku ale nezáleží. Michálek by beztak brzy skončil, protože na lednovém sjezdu už nechce kandidovat. Známý sekerník tak od kolegů maximálně dostane veřejnou facku. A zadruhé zůstane šéfem poslaneckého klubu, což je důležitější funkce. Pirátský „tank“ tedy pojede dál.

Pirátům přesto musíme za pokus o Michálkovu „popravu“ poděkovat. Je to zatím jejich největší služba veřejnosti. Stejně jako kdysi u Věcí veřejných, což byla taky strašidelná parta posedlá transparentností a posílající „za mříže“ veškerou konkurenci, se totiž nad stranou odšpuntovalo víko „dobra“. A co se teď z jejích útrob dere ven, to směle konkuruje i někdejšímu snažení supergurua Víta Bárty, který v rámci transparentnosti kupoval svým „holkám“ kabelky.

V podstatě tady vidíme internetový Socialistický svaz mládeže, která nikdy nemůže vládnout, protože není schopná kočírovat ani sama sebe. Piráty teď symbolicky vystihuje manželka jejich šéfa Ivana Bartoše Lydie, jež si říká „Kněžka chaosu“. Konečně vidíme, co se tím myslí. A Michálek, obviňovaný z arogance, dál s gustem aroganci rozdává, když o sobě říká, že je „dobrej“ a „takovej tank“, zatímco z něj někteří kolegové dělají Winstona Churchilla, jen bez doutníků, whisky a smyslu pro humor.

Schmarcz: Co vám na té rodině pořád vadí? Bojíte se, že zničí liberalismus?

sinfin.digital