Maňák: Babiš pod americkou palbou aneb krmení vlka oligarchickými dotacemi

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Tak už i v daleké Americe vědí, že Česku a okolí vládnou eurodotace, které si rozdělují oligarchové, jako je například premiér Andrej Babiš. Renomovaný deník The New York Times ve své kritické reportáži zašel tak daleko, že poměry v Česku a v dalších středo- a východoevropských zemích označil za feudalismus. Když už nic jiného, evokuje tento výraz hlubokou zaostalost naší republiky. Což je v rozporu s politicko-marketingovými cíli premiéra Babiše, jenž se v očích světové veřejnosti snaží prezentovat Česko jako zemi pro budoucnost. Babiš se již proti tvrzení amerického deníku ohradil.  

Abychom netrpěli falešnou sebestředností, americký deník si českého premiéra všímá v širším kontextu poměrů panujících ve středoevropském a východoevropském prostoru. Na tapetě se tak ocitl nejenom Andrej Babiš, ale i Viktor Orbán a jeho Maďarsko, nemluvě o „mafiánském“ Slovensku, v němž stále rezonuje šokující kauza zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Američtí novináři tak nyní vytroubili celému světu, že dotace EU určené pro zemědělství tečou ve východní a střední Evropě i k politickým podnikatelům, jako je například český premiér Andrej Babiš. The New York Times neopomněly šťouchnout do EU jako takové, když píší o „záměrně neprůhledném dotačním systému deformovaném korupcí, který podkopává environmentální cíle Evropské unie“.

Kandidatura na prezidenta? Bral bych ji jako službu státu, říká generál Pavel

sinfin.digital