Ptáčková: Stávka učitelů je promarněná šance. Místo fér peněz dostanou leda další sliby

Lenka Melicharová

Lenka Ptáčková

KOMENTÁŘ LENKY PTÁČKOVÉ | Učitelé šli do stávky. Přesněji, někteří učitelé. Chtějí lepší podmínky. Má to ale jeden háček, nebo možná rovnou hák! Nestávkují zdaleka všichni a celá akce je poměrně hektická, nedají se proto očekávat žádné konkrétní výsledky. Žádné lepší podmínky. Že jde o dvě procenta k tarifům? Ale kdeže! Šlo přece o to, že kdyby učitelé bouchli do stolu, už žádný slib by nemohl zůstat pouhým slibem. A že takových slibů už učitelé dostali.

A přitom i hrozba stávky dokázala předsedu vlády Andreje Babiše viditelně znervóznit. Jeho nedělní „Čau lidi“ bylo tentokrát plné útoků a výpadů proti učitelům, odborům či zřizovatelům nestátních škol. Premiérova slova řadu kantorů naštvala a rovněž si přestali brát servítky.

Příkladem je třeba Tomáš Houška z České pedagogické komory, který většinu argumentů předsedy vlády označil za lži a připomněl, že Babiš vzdělání nefinancuje tak, jak slíbil, protože na to jeho schopnosti prostě nestačí. Protože 213 miliard na školství, které vláda schválila pro ministerstvo na příští rok, znamená, že proti závazku, jenž Česko v rámci OECD dalo, chybí ročně do průměru 5,1 % HDP asi 40 miliard. O vyšší metě 6 % HDP, ke kterým se ČR zavázala, nemluvě.

Je skutečností – statistikami OECD doloženou – že čeští učitelé berou ve srovnání s dalšími vysokoškoláky vůbec nejméně peněz ze všech porovnávaných zemí. Dosáhnou tak jen na 64 procent průměrného platu vysokoškolsky vzdělaného člověka. Ve vyspělých zemích jsou přitom odměňováni srovnatelně s ostatním vysokoškoláky.

Trpíme morem blahobytu. Byznys výrobců potravin má přednost před zdravím, říká Vyjídák

sinfin.digital