Putinův nerozlučný parťák. Kdo je Igor Sečin, druhý nejmocnější muž Ruska?

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Nebude asi žádným překvapením, že ruská politika funguje trochu jinak, než jak bývá zvykem v jiných zemích. Zatímco roli prezidenta jako nejdůležitější osoby ruského státu zpochybňuje málokdo, u druhé nejdůležitější osoby už to tak jednoznačné není. Po formální stránce by jí měl být premiér Dmitrij Medveděv, ten ale slouží spíše jako hromosvod hněvu ruských obyvatel kvůli nepopulárním opatřením. Ostatně i u penzijní reformy se Vladimir Putin tvářil, že o ní vlastně nic nevěděl a že to všechno vymyslela vláda, v jejímž čele stojí právě Medveděv. Nicméně obecně převažující mínění ukazuje na jinou postavu, a to Igora Sečina, tedy bývalého vicepremiéra a nyní šéfa Rosněfti.

Sečinova role se odvíjí od dlouhodobé známosti s Vladimirem Putinem z dob, kdy ruský prezident působil v Petrohradě, respektive v té době ještě Leningradě. Sečin měl přitom za sebou již barvitou minulost, kdy jako vystudovaný lingvista se specializací na portugalštinu působil oficiálně jako tlumočník ve válkou zmítaných zemích, jako byla Angola či Mosambik.

Putin nicméně s tím, jak se posouval na žebříčku moci nejdříve v Petrohradě, následně i v Moskvě, bral Igora Sečina všude s sebou. Ten pak vystoupal až do role prvního zástupce šéfa prezidentské administrace a následně také do role vicepremiéra.

Zrno: Reálpolitika v akci. Když Němci staví s Rusy plynovod, solidarita jde stranou

sinfin.digital