Holec: Opozice dostala další dvojitý úder. Brek už ji nespasí

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Opozice pořád neví, jak se zbavit Andreje Babiše. Teď schytala hned několik špatných zpráv najednou: podle CVVM v říjnu výrazně stoupla důvěra Babišově vládě, zatímco poslední čísla agentur Kantar a STEM potvrdila růst síly ANO a bídu opozice. Tu už víc než Babiš musí zajímat pětiprocentní hranice potřebná pro vstup do sněmovny. 

Podle STEM by podpora STAN a TOP 09 v říjnu začínaly bídnou čtyřkou a důvod nechat šampaňské zašpuntované by byl i u lidovců, kterým průzkum připsal 5,6 procenta, což v rámci statistické chyby ani jim nezajišťuje pomyslné místo ve sněmovně. A konzervativně střízliví by se měli držet i v ODS, která si po sedmiprocentním volebním debaklu v roce 2013 zvykla dokola slavit svůj „comeback“. STEM i Kantar jí dávají mezi 10-12 procenty.

Někdejší partaj premiérů nabrala sestupný dramatický oblouk, zatímco pomalinku stoupá její vyloučený renegát Václav Klaus ml. Jeho Trikolóru by podle STEM volilo 4,2 procenta nyní rozhodnutých voličů – tedy zhruba stejně jako STAN a TOP 09 (těm Kantar dává zhurba o procentní bod víc). Nejde ani tak o konkrétní výsledky, ty jsou s ohledem na statistickou chybu dvojsečné, zásadnější jsou trendy – zatímco se tyhle dvě strany sněmovně spíše vzdalují nebo stagnují, Trikolóra se k ní blíží. A nejen k ní: Klaus ml. si jistě umí spočítat, že i s nějakým pětiprocentním ziskem může sehrát velkou roli po příštích volbách a korunovat další vládu ANO.

Z Bakalovy Rady pro redakční nezávislost odchází novinářka kvůli střetu zájmů

sinfin.digital