Půr: Macron nám nastavuje nelichotivé zrcadlo. Návštěva Číny je škola z reálpolitiky

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že NATO je ve stavu „mozkové smrti“, naštvala mimo jiné hned několik českých komentátorů a expertů. Není divu. Severoatlantická aliance je u nás vnímána jako jediná záruka bezpečnosti, a tak to vzhledem k naší „velikosti“ i skutečně je. Před souzením Macrona se ale na realitu musíme podívat francouzskýma očima a v kontextu jeho posledních kroků, které začínají v rámci EU vyčnívat z řady.

Macron najednou mluví o přátelských (USA) i nepřátelských (Rusko a Čína) velmocích, ale zároveň vyzývá, abychom se ke všem chovali stejně. Jako velmoc, která „vyvažuje“. „Evropa se vypaří, pokud o sobě nezačne uvažovat jako o globální síle,“ říká nám francouzský prezident.

Můžeme si vybavit třeba poslední dění na Blízkém východě: Jeden člen NATO (USA) se nečekaně začne stahovat ze Sýrie, druhý člen NATO (Turecko) provede invazi, zatímco další členové NATO (Česko a spol.) se před ním klepou, aby nepustil do Evropy miliony uprchlíků. Vypadá takto skutečně fungující organizace? Těžko, byť to mnozí z nás neslyší rádi.

Macronova Evropa. Francie chce vlastní mocenskou hru, Česko musí konat

sinfin.digital