Půr: Novotný se vysmívá české diplomacii a mění ji v parodii. Jdeme od extrému k extrému

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Kdyby existoval boxerský souboj o titul světového šampiona v trollingu, starosta Řeporyjí Pavel Novotný by ve finále přesvědčivě knockoutoval svého ruského soupeře už po deseti vteřinách. Alespoň tak působí jeho poslední vystoupení v ruské televizi, kde se Rusům v přímém přenosu vysmál tak, že jej raději ustřihli. Jakkoliv je to z hlediska marketingu výrazný počin, má i svoje výrazně negativní stránky.

 

1.      Uctění vojáků Ruské osvobozenecké armády (ROA), kteří se podíleli na osvobození Prahy.

Pavel Novotný chce v Řeporyjích postavit památník několika stovkám vojáků ROA, kteří padli během Pražského povstání na konci 2. světové války a v jejichž čele stál generál Andrej Vlasov. Českou metropoli ovšem tito Rusové osvobozovali pod vedením Sergeje Buňačenka, samotnému Vlasovovi byla Praha dost ukradená. Rusům samozřejmě vadí, že celý příběh narušuje mýtus osvobození Prahy Rudou armádou, která přijela poněkud pozdě. Na druhou stranu mají pravdu, že Vlasovci se dopustili mnoha válečných zločinců a chtě nechtě stáli na straně nacistů. A pokud moderátorka ruské televize mluví o jejich účasti na potlačení Varšavského povstání, což se mimochodem Sovětům velmi hodilo, má částečně pravdu. Měli bychom se tak ptát, zda máme skutečně vztyčovat památníky vojákům, kteří bojovali po boku nacistického Německa. Mimochodem jaký je pak rozdíl mezi takovým pomníkem a pomníkem maršálu Koněvovi? Ten se taky dopustil mnoha hrdinských činů i mnoha zvěrstev.

2.      Mýtus Velké vlastenecké války.

Pavel Novotný Rusům připomněl, jak se Rudá armáda chovala v Polsku, které nejenom že spolu s nacistickým Německem obsadila, ale zároveň povraždila polské vojáky v Katyni a podobně. Řadu lidí na sociálních sítích překvapuje, že Rusové reagovali značně podrážděně. Není to překvapivé vůbec ničím. Musíme si uvědomit, že mýtus Velké vlastenecké války je základním kamenem současného Ruska. Samozřejmě, že z našeho pohledu má řadu temných stránek, ale o nich obyčejní Rusové ani neví, protože se to nemají kde dozvědět. Není náhodou, že archivy, které obsahují tajemství 2. světové války v Rusku zůstávají zavřeny. Pavel Novotný tak přesvědčuje někoho, koho nepřesvědčí. Jeho vystoupení oslovuje domácí publikum, nikoliv zahraniční. A to si zcela jistě myslí, že je blázen.

sinfin.digital