Januš: Kdo bude ombudsmanem? Aktuální jména jsou slabá, pozor ale na nominaci Válkové

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Příští rok by měla mít Česká republika nového veřejného ochránce práv. Anně Šabatové totiž v únoru vyprší mandát, a tak je třeba najít jejího nástupce. Typově by mělo jít o silnou osobnost, jasně vyprofilovanou a nesmlouvavou. Důležité je, aby se daný člověk nemusel nikomu představovat. Aby měl za sebou takovou právní kariéru, které ho k pozici ombudsmana předurčuje. Jména, která jsou v současnosti ve hře, ale tak silná nejsou. Jak aktuální situaci číst?

Senát má na svém dnešním programu také bod osm, věnovaný volbě kandidátů na funkci veřejného ochránce práv. Připomeňme, že mechanismus výběru je při zjednodušení takový, že své kandidáty na danou funkci pošle Poslanecké sněmovně jak Senát, tak prezident a poslanci následně vyberou, pokud tedy získá dostatečnou podporu, jednoho z nich.

Že potřebný počet hlasů není samozřejmostí, jsme viděli už v předchozích volbách zástupce veřejného ochránce práv, kterými letos neprošla ani bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová, nedávná děkanka brněnské právnické fakulty Markéta Selucká a ani dosavadní zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Nakonec se zástupkyní veřejné ochránkyně práv stala bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Januš: Válková dostane od Babiše odměnu za věrnost. Stane se i ombudsmankou?

sinfin.digital