Rychetský: Vyzývám k překreslení mapy soudní soustavy tak, aby byla územně i profesně vyvážená

Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyzval na nedávné konferenci Senátu a Nejvyššího soudu Efektivita a kvalita českého soudnictví „k zahájení věcné diskuse vedoucí k překreslení mapy celé soudní soustavy tak, aby byla územně i profesně vyvážená“. Jeho zásadní příspěvek nyní publikuje INFO.CZ v plném rozsahu.

Úvodem mého vystoupení mi dovolte malou poznámku – kromě samozřejmého poděkování za pozvání na tuto konferenci bych chtěl zdůraznit, že mé hodnocení stavu české justice se opírá pouze o poznatky z pozice soudce Ústavního soudu případně z předchozích, dnes již převážně paleontologických zkušeností ministra spravedlnosti.

Stále jsme svědky jisté míry pochybností nad efektivitou a důvěryhodností výkonu spravedlnosti prostřednictvím soudní moci – ať již ze strany médií anebo laické veřejnosti. Zdůrazňuji, že tyto pochybnosti nesdílím, leč to neznamená, že bychom neměli hledat nástroje ke zvýšení efektivity a důvěryhodnosti soudnictví. Musíme se především zamýšlet nad příčinami stavu, který nás k takovému hledání vyzývá.

Januš: Benešové se otevírá cesta k rušení soudů. Soudci ji v tom podpoří

sinfin.digital