Holec: Inspektor Hřib pátrá v Bruselu aneb Jak pirátský džihád ničí demokracii

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Zatímco závěry unijního auditu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše dorazily z Bruselu do Prahy, pražský primátor za Piráty Zdeněk Hřib vyrazil přesně opačným směrem. A do tašky si na cestu přibalil i velkou osobní misi: Pokusí se setkat „s někým“, kdo mu řekne, proč by měly závěry auditu být důvěrné. „Já nevidím důvod, proč by měla být zpráva důvěrná. Uvidím, koho se podaří dohnat,“ konstatoval včera pro Novinky.

Tak tohle trumfuje celou bizarní melu, kterou kvůli auditu okamžitě rozpoutala opozice, aniž by znala jeho obsah. Hřib jede do Bruselu trochu jako velký inspektor Clouseau a doufejme, že má s sebou i lupu: ve městě se prostě poohlédne po někom, kdo mu řekne, proč je audit na přání EK důvěrný. Někoho asi odchytne v baru, někoho na chodbě, někoho na ulici… To se ale pražský primátor klidně mohl poptat tady na sekretariátu vlastní partaje.

Právě Piráti totiž mají s „dolováním“ informací na konkurenci slušnou praxi - je to jejich program. Tak jen pro Hřibovu informaci: Audit je důvěrný i proto, že Česko stále má dva měsíce na to, aby se vyjádřilo, zda jeho závěry přijímá, a informovalo, jak s nimi naloží. Důvěrný režim má zabránit politizaci auditu, který je administrativně-právní zprávou, a nemá proto primárně sloužit k politickému boji. Což je samozřejmě naivní, protože nic dnes v politice nebývá veřejné tak rychle jako právě neveřejné „důvěrné“ věci.

Babiš nám roky bezostyšně lže. Jsou ale tací, co by mu odpustili i vraždu, říká Ondráčka

sinfin.digital