Schmarcz: Mladí, my vám nezničili planetu. Děláme vám jiné zlé věci, proč vám nevadí?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Ve Španělsku se koná summit OSN o klimatu a spolu s tím se znovu ozývá mantra pro novou generaci: „Zničili jste nám planetu!“ Je to nesmysl, který ani nepochází z hlav mladé generace, ale od starých klima lobbistů. Ne, že by tu nebyly věci, které my staří děláme špatně a jež dávají důvody ke generačnímu střetu. Jenže těch si nikdo nevšímá. Místo nich se pozornost soustředí na vzývání virtuální apokalypsy.

Když začaly studentské stávky pro klima Fridays for Future, bral jsem to jako běžný protest, na který mají mladí právo. Byť nesouhlasím s jeho celkovým vyzněním, mnoho požadavků týkajících se zlepšení životního prostředí je velmi rozumných. A na určité přehánění mají právo nejen mladí, ale každý, kdo se cítí opomíjený a za něco demonstruje. I přemrštěné požadavky je dobré vyslovit, protože když se o nich začne jednat, lze i na jejich základě hledat konsensus, který nás posune dopředu.

Jde ale vůbec o klima?

Jenomže u protestního ekologického hnutí to nezůstalo. Přišli šílenci z Extinction Rebellion (v Česku jako Rebelie proti vyhynutí) doslova s kulturou smrti a nijak neskrývaným cílem zničit liberální demokracii a kapitalismus. U nás o sobě dali vědět nefalšovaní (neo)marxisté na Filosofické fakultě UK. „Změňte systém, ne klima“ se stalo okřídleným heslem všech, kteří si chtějí vyřídit účty nikoli s kysličníkem uhličitým, ale rovnou s celou západní civilizací a generacemi svých otců a dědů.

Dokonalým výrazem „konečného zúčtování se starými pořádky“ je poslední apel Grety Thunbergové, která je spolu s dalšími mladými aktivistkami podepsaná pod textem, kterým pár dní před klimatickým summitem volaly do zbraně. Nemluví už „jen“ o klimatické krizi. Obviňují „koloniální, rasistické a patriarchální mechanismy útlaku,“ že „vytvořily a živily krizi lidských práv, spravedlnosti a politické vůle“. Je tomu ale právě naopak. Kultura „bílého heterosexuálního muže“ dala světu občanské svobody, vládu práva a demokratickou vůli směřovat k lepšímu světu. Udělali jsme hromadu chyb a špatných věcí, ale tyto zásluhy Západu nikdo neodpáře.

Schmarcz: Tam daleko, za Prahou… Proč regiony nevěří metropoli a jak z toho ven?

sinfin.digital