Zrno: Lépe by to nevymyslel ani Putin. Brusel zbytečně naštval střelce v celé Evropě

Matyáš Zrno

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Dlouho očekávaný rozsudek Evropského soudního dvora ve věci zbraňové směrnice dorazil minulý týden do České republiky. Překvapení se nekonalo. Evropský soudní dvůr dal přednost pozicím Evropské komise před názorem členského státu. Česká republika, jeden z nejbezpečnějších států světa s velmi dobře fungující zbraňovou legislativou, se tak musí podřídit snaze „něco dělat“ po teroristických útocích v západní Evropě, spáchaných přitom zbraněmi nelegálními (s jednou výjimkou propašovanými z Balkánu), a to v zemích s velmi striktní zbraňovou legislativou. Ano, logiku v tom nehledejme. Pokud tou (poněkud překvapivou) logikou není úplně zbytečně naštvat miliony střelců v celé Evropě a udělat z nich euroskeptiky.

Zatímco někteří západní politici po islamistických útocích prohlašovali, že se s tím „prostě musíme naučit žít“, evropští úředníci nelenili. Během krátké doby (i když… ona na tom komisařka Malströmová pracovala už dříve…) vytvořili směrnici, která by ve své původní verzi vedla mimo jiné fakticky k likvidaci značné části našeho zbrojního průmyslu (neb povolovala jen státní zbrojní firmy) a navíc by zakázala prodej poloautomatických pušek civilistům (kteří jich ale u nás kupují více než armáda). Nizozemské předsednictví zase navrhlo zákaz všech zbraní s vyměnitelným zásobníkem. Klubům vojenské historie zařadil návrh jejich historické zbraně mezi ostré (jinými slovy na repliku husitského kanónu by platila stejná pravidla jako na kulovnici). Vrcholem byl nápad zakázat zásobníky na třicet nábojů, které jednak nejsou nikde registrované a mezi lidmi jich jsou minimálně stovky tisíc, a jednak ho za chvíli vyrobí každý zámečník.

Komise se asi rozhodla použít obvyklou taktiku – začít debatu co nejostřejším návrhem a pak postupně ustupovat. To má svoji logiku, ale důvěryhodnosti EU u střelecké veřejnosti to opravdu nepomohlo. Argumentace byla jasná – zbraně jsou pro sport či myslivost (a to ještě v omezené formě), ale ne pro sebeobranu. Od toho je tu stát. 

Zeman je dítě, které si rádo hraje. Abolice Babišovi by ho o tu hru připravila, říká Zlámalová

sinfin.digital