Zdechovský: Deset věcí, které musí KDU-ČSL změnit

Tomáš Zdechovský

„Věřím, že KDU-ČSL má rozhodně na víc než na holé překonání 5 % hranice. A to není všechno, pro dosažení větších úspěchů ve volbách se strana vůbec nemusí vzdávat hodnot a principů, které dlouhodobě zastává,“ míní europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který se po odstoupení Marka Výborného rozhodl kandidovat na lidoveckého předsedu. Aby se z KDU-ČSL stala „úspěšná a sebevědomá politická síla“, je podle něj zapotřebí následujících deseti kroků.  

1. Být srozumitelná: Lidé musí vědět, co KDU-ČSL chce a jak to chce dělat. Hlavní priority strany je třeba jasně vysvětlovat. Lidovci musí začít být lidoví a mluvit o tématech, které lidé skutečně řeší v běžném životě – například kvalita potravin, kvalita školství, boj proti šmejdům, nedostatek zubařů mimo velká města, bezpečnost vnější i vnitřní, nebo řešit každodenní problémy důchodců s vysokými cenami za léky.

2. Soustředit se na aktuální problémy: KDU-ČSL se musí zaměřit na problémy, které lidi nejvíce trápí. KDU-ČSL musí být schopná otevřít a dlouhodobě řešit i témata, která někomu přijdou kontroverzní nebo nejsou zrovna „in“ v hlavních médiích, případně zájmu o ně brání politická korektnost. Lidovci musí umět otevírat témata jako naše bezpečnost, sociální spravedlnost nebo ochrana přírody bez předsudků a ideologie. Věcně a s nadhledem.

3. Řešme politiku, ne soukromí druhých: Určitě musíme řešit témata, která lidi zajímají. Malá skupinka ukřičených ale opravdu nemusí znamenat, že nějaké vlastně zcela marginální téma, které se v realitě nebude týkat ani 1 % populace, nám má odčerpat veškerou energii. Občas zbytečně donekonečna vysvětlujeme tak jasné věci, jakože pro KDU-ČSL je žena jednoduše ženou a ne 40 dalších možných „genderů“. Je pro nás prioritní podpora rodiny tradičního typu, kdy se otec a matka starají o vlastní nebo svěřené děti, a maximálně si vážíme života od početí po jeho konec. Tyto konzervativní postoje KDU-ČSL jsou konstantní, známé a jasně dané.

Babiš má v krajích jen kývaly. Pokud uspějeme, jeho pozice se dramaticky změní, říká lídr ODS

sinfin.digital