Půr: Dotace na elektromobily jsou asociální zrůdnost. Pro Babiše by měly být varováním

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Představte si, že žijete na východním Slovensku, od výplaty k výplatě, a přečtete si, že vaše vláda rozdala v přepočtu 150 milionů korun, aby si lidé mohli koupit 750 elektromobilů. A že tak učinila třeba na úkor vyloučených lokalit, kde by taková investice mohla pomoci ke zvýšení životní úrovně tamních obyvatel. Nejhorší je, že slovenská vláda (a nejenom ona) takto skutečně postupuje.

Dotace 8000 euro (přes 200 000 korun) na jeden elektromobil a 5000 euro (takřka 130 000 korun) na plug-in hybrid zmizela během několika minut. Cena vozu nesmí přesáhnout 50 000 eur (cca 1,3 milionu korun). Teslu si za ni nekoupíte, ale v přepočtu nad 750 000 korun pořídíte celou řadu vozů.

Dá se tak očekávat, že dotace doputovala k někomu, kdo zrovna nedostatkem peněz netrpí, zatímco se mu na auto složili i ti, kteří sami žádné nemají, protože si ho nemohou dovolit. Není divu, že na sociálních sítích tento experiment slaví třeba bývalý státní náměstek Tomáš Prouza, který by byl možná první, kdo by si pro takovou dotaci běžel.

sinfin.digital